زندگینامه شهید
زیبنده صالحیار
تاریخ تولد: ۱۳۴۳
محل تولد: تهران
تحصیلات: دانشجوی علوم آزمایشگاهی
زیبنده صالحیار از سال۵۷ با مجاهدین آشنا شد، سال۶۶ از ایران خارج شد و در آبان همان سال خود را به پایگاههای سازمان در منطقه رساند.
در آستانه حرکت برای عملیات فروغ جاویدان، در دفتر خاطراتش نوشت: «…بالاخره روز موعود فرا رسید و میرویم تا برفروزیم آتشها در کوهستانها، میرویم تا پوزه دژخیم را بهخاک بمالیم… با تمام خانمان و با تمامی امکاناتمان میرویم.
در این راه سرانجام به یکی از دو نیکی خواهیم رسید، یا شهید خواهیم شد و یا پیروزی خلق محروممان را خواهیم دید، و نظارهگر آزادسازی میهنمان از بند و زنجیر خواهیم بود…
وقتی احساس یگانگی به ما دست میدهد که همانطور که میفهمیم زندگی میکنیم، برای چنین نوعی از زنده ماندن و برای تحقق این واقعیت… گاه باید به خورشید نگاه کرد و از نورش لذت برد. گاهی هم باید برای ابد در گوشه سلولهای نمور و تنگ اوین میعاد با خورشید را به فراموشی سپرد.
گاه باید با روی باز به میدان تیرباران رفت، و گاه باید بعد از ازدست دادن تمام یارانی که آنها را میشناسی صلیب خودت را به دوش بکشی، درحالیکه قلبت بیش از هر چیز مالامال از خاطره شهیدانی است که چشم در چشمشان داشتهای…
آری راه سرخی که ما برای خود انتخاب کردهایم سرانجام با شهادت عجین است یعنی این مرگ مفهوم فنا و نیستی را ندارد،درواقع خود زندگی است و گوشهیی از زندگی ماست. زندگی بالنده و شکوفا و سرخفام ما…». نامه به مادر ـ ۲۴تیر۶۷
زیبنده دلیر با شهادت قهرمانانهاش در فروغ جاویدان قله «زندگی بالنده و شکوفا و سرخفام» خود را فتح کرد و به جاودانهها پیوست .
خاطرات
تصاویر یادگاری
تصویر مزار شهید