زندگینامه شهید
محمد کوهنشین در سال ۱۳۴۱ در شهر آبادان به دنیا آمد. تا کلاس دوم دبستان را در همین شهر گذراند و پس از نقل مکان خانوادهاش به اندیمشک در سال ۱۳۴۹، ادامه دوره دبستان و سپس دوره راهنمایی و دبیرستان را تا گرفتن دیپلم، در همین شهر گذراند.
پدر محمد از نفتگرانی بود که پس از کودتای استعماری ۲۸مرداد ۱۳۳۲، بهخاطر فعالیتهایش علیه نظام سلطنتی، مدتی را در زندان سپری کرده بود.
به همین دلیل، محمد، بر اثر روشنگریهای پدرش نسبت به حاکمیت فاسد پهلوی، نسبت به مسایل سیاسی و ماهیت نظام حاکم، آگاهی لازم را پیدا کرد.
با شروع قیام مردم علیه حاکمیت سلطنتی، محمد با تمام توان و تلاش در شهرهای اندیمشک و دزفول در تظاهراتها شرکت داشت و همراه با دوستانش در تکثیر اعلامیهها و توزیع آنها در میان مردم و شعارنویسی روی دیوارها، سر از پا نمیشناخت.
پس از پیروزی انقلاب وی همان ابتدا در کمیته شهر اندیمشک مشغول به فعالیت شد. همان روزهای اول کار در کمیته، یکی از کمیتهچیها، علیه هواداران سازمان، موضع میگیرد. محمد که از قبل از انقلاب بر اثر آگاهی بخشی پدرش نسبت به سازمان مجاهدین و مبارزات آن، آشنایی داشت، اعتراض میکند و میگوید سازمان مجاهدین در زمان شاه مبارزه کرده و بسیار شهید دادهاند، چرا چنین حرفهایی را میزنی؟
پس از آن بود که محمد با انگیزهای مضاعف، برای آشنایی بیشتر با سازمان، اعلامیههای سازمان، زندگینامههای بنیانگذاران و دفاعیاتشان را تهیه و مطالعه کرد و در جریان اخبار حملات چماقداران خمینی به مراکز و ستادهای مجاهدین قرار گرفت.
محمد در همین رابطه نوشته است: «از خواندن اعلامیهها و حملات چماقداران به ستادهای مجاهدین سرم سوت کشید، در همان لحظه بود که احساس نزدیکی به مجاهدین و دوری از خمینی کردم. از فردای آن روز دیگر به سپاه نرفتم...» .
پس از آن در سال ۱۳۵۸ وی با سایر هواداران در اندیمشک فعالیتهایش را شروع کرد. از جمله فروش کتابهای سازمان و نشریات مجاهد و پیام خلق. همچنین شرکت در رویارویی در برابر حملات چماقداران خمینی که محمد بارها در این رویاروییها درگیر شد.
پس از ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ و آغاز مبارزه مسلحانه انقلابی، محمد در کار پشتیبانی از تیمهای عملیاتی از جمله در تهیه مایحتاج پایگاههای مخفی مجاهدین، جابهجایی افراد با موتور برای اجرای قرارها و. . به فعالیتهایش ادامه داد. همچنین با عضویت در یکی از هستههای مقاومت در مأموریتهای شعارنویسی روی دیوارها و توزیع اخبار و عملیات مجاهدین فعال بود.
در شهریور ۱۳۶۱ بر اثر لو رفتن هسته آنها، محمد نیز دستگیر شد. وی در زندان بهرغم همه فشارها در کار خبرگیری مخفیانه از صدای مجاهد مشغول بود.
در شهریور سال ۱۳۶۲ وی پس از گرفتن حکم یک سال حبس تأدیبی و ده سال حبس تعلیقی، با ضمانت بیرونی، از زندان آزاد شد.
پس از آزادی برای ادامه تحصیل اقدام کرد تا توانست دیپلم خود را بگیرد.
از آنجا که رابطهاش با سازمان قطع شده بود وارد بازار کار شد تا بتواند مجدداً به سازمان وصل شود.
در سال ۱۳۶۶ همراه با خانواده از اندیمشک به کرج نقل مکان کرد. وی بعد از شنیدن پیام تشکیل ارتش آزادیبخش برای پیوستن به قرارگاههای ارتش اقدام کرد ولی از آنجا که سربازی نرفته بود، موفق به خروج از کشور نشد.
سرانجام بعد از تلاشهای بسیار در سال ۱۳۶۹ از طریق یکی از همرزمانش که در سال ۱۳۶۸ به ارتش آزادیبخش پیوسته بود، به سازمان وصل شد و پس از خروج از کشور در اردیبهشت ۱۳۶۹، به قرارگاههای ارتش آزادیبخش در عراق پیوست.
او با اینکه در معرض ازدواج قرار داشت بهمحض اینکه امکان خروج از کشور و وصل به سازمان محبوبش فراهم شد، سراز پا نشناخته به سوی ارتش آزادیبخش شتافت.
برادر مجاهد، محمد در این رابطه نوشته است: «محمد قرار بود با یک نفر ازدواج کند. من و بقیه فامیل میدانستیم که طرفین به هم علاقه دارند... . . شبی که پیک سازمان به خانه ما در کرج آمد که محمد را با خودش ببرد، من چون از این مسأله مطلع بودم به او گفتم: محمد من وضعیت تو را درک میکنم. اگر نمیخواهی و نمیتوانی با پیک بروی هیچ اشکالی ندارد، من با پیک میروم، که محمد با حالت برافروخته به من گفت: مسعود دنبال من فرستاده و من نروم؟ هیهات! صبح با آنها میروم و دو روز بعد از رفتنش آن دخترخانم به خانه ما آمد که به او گفتم محمد به شما چه گفت؟ او گفت که به محمد گفتم آبا همدیگر را خواهیم دید؟ محمد با قاطعیت گفت: دیگر همدیگر نخواهیم دید. شما برو بهدنبال زندگی مطلوبت و خداحافظی کرد و رفت».
محمد در میان همرزمانش، به مایهگذاری برای دیگران و مهربانی و ایمان عمیقش به سازمان شناخته میشد.
سرانجام این مجاهد پاکباز در عملیات دفاعی مروارید که پاسداران رژیم با سوءاستفاده از جنگ آمریکا با عراق در سال ۱۳۷۰، به قصد نابودی مجاهدین وارد خاک عراق شده بودند، قهرمانانه بهشهادت رسید و به خیل عظیم شهدای مجاهد خلق پیوست.
مجاهد خلق حسن کوهنشین برادر محمد از شهدای قهرمان مجاهدین خلق ایران است
خاطرات
تصاویر یادگاری
تصویر مزار شهید
یادش گرامی و راهش پر رهرو باد
با ارسال تصاویر و زندگینامه شهید، ما را در تکمیل شناسنامه شهیدان یاری رسانید. >>> تلگرام مجاهد: @mojahedin_org