728 x 90

فرجام برجام - آیا خامنه‌ای تن به سازش می‌دهد؟

مذاکرات بر سر برجام
مذاکرات بر سر برجام

بدنبال دیدار خامنه‌ای ولی فقیه ارتجاع با امیر قطر و گزارشی که الجزیره از این دیدار منتشر کرده است، سخنگوی وزارت خارجه رژیم و خبرگزاری نیروی تروریستی قدس در واکنش به این خبر به صحنه آمدند و سخن از سازش توسط خامنه‌ای را تکذیب کردند.

«خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت‌خارجه رژیم گفت: اولاً چنین روایتی از دیدار کاملاً غلط است و ثانیاً به‌نظر می‌رسد حتی در ترجمه از الجزیره هم دقت کافی صورت نگرفته و یک شیطنت رسانه‌یی و تبلیغاتی نیز در میان است.

[خامنه‌ای] هیچ سخنی از سازش به میان نیاورده بلکه به امیر قطر گفت: "ما همیشه گفته‌ایم که مذاکرات باید نتیجه‌دار باشد نه وقت تلف کردن. آمریکا‌یی‌ها می‌دانند که برای این کار باید چه اقدامی انجام بدهند".

خطیب‌زاده مضمون حرفهای خامنه‌ای را «توپ در زمین آمریکا» توصیف کرد و گفت آمریکا باید برای اجرای تعهداتش تصمیم سیاسی عاقلانه بگیرد.

 

خبرگزاری نیروی تروریستی قدس نوشت: طی ساعات گذشته با ارجاع به یک خبر شبکه الجزیره درباره دیدار اخیر امیر قطر با [خامنه‌ای]، این ترجمه از خبر مذکور دست به دست می‌شود که وزیر خارجه قطر گفته رهبری ایران به هیأت قطری اعلام کرده که "آماده سازش درباره پرونده ایران است".

آنچه به شکل فوق و با کلماتی مثل رهبر ایران و سازش بیان می‌شود در واقع اشاره به این جمله از خبر سایت الجزیره است:


The Iranian leadership told us they were ready for a compromise.

حال آن که یک نگاه ساده نشان می‌دهد این ترجمه کاملاً معیوب و شیطنت‌آمیز و با مقاصد سیاسی انجام شده است.

خبرگزاری نیروی تروریستی قدس افزود: سایر مقامات ایران نیز بار دیگر تأکید کرده‌اند ایران هم‌چون گذشته به‌دنبال رسیدن به توافق منصفانه‌ای است که آمریکا را به اجرای تعهداتش در برجام برگرداند. با این حال ماه‌ها و سالهاست که دولت آمریکا با زیاده‌خواهی و دبه‌های متعدد از بازگشت به تعهداتش طفره می‌رود.

 

در این میان لارا روزن خبرنگار شناخته شده آمریکایی از نگرانی دیپلمات‌های غربی نسبت به آینده برجام خبر داده است. وی در سایت شخصی خود، دیپلماتیک، از قول یک دیپلمات اروپایی نوشته است هر روز که بدون دستیابی به توافق می‌گذرد، خطر از دست دادن همه چیز به‌طور قابل توجهی افزایش می‌یابد.

این دیپلمات درگیر در مذاکرات برجام که نخواسته نامی از وی برده شود، در ادامه گفته است، «تا جایی که من می‌بینم، ایران و آمریکا در مسیرهای مخالف هم حرکت می‌کنند و فاصله‌ها کم نمی‌شود.

 

محمود احمدی بیغش عضو کمیسیون امنیت مجلس ارتجاع روز ۱۷اردیبهشت گفته بود باید واقعیت را به مردم گفت که برجام به نتیجه نمی‌رسد. وی تأکید کرد اختلاف ما با آمریکا و اروپایی‌ها مبنایی است و متقابلا آنها هم همین‌طور.

هفته گذشته سخنگوی وزارت‌خارجه فرانسه نیز گفته بود برجام معطل حل موضوعی است که اصولاً به توافق هسته‌یی ارتباطی ندارد. اشاره وی به اصرار رژیم آخوندی به حذف نام سپاه از لیست گروه‌های تروریستی آمریکا است.

 

اخیراً انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا نیز سفری به ایران داشت و در پی این سفر، بورل هفته گذشته گفته بود بن‌بست مذاکرات با ایران «گشوده» شده است.

وزارت‌خارجه آمریکا همان زمان اعلام کرد احیای برجام هنوز قطعی نیست.

یک سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا ضمن قدردانی از سفر انریکه مورا گفت در حال حاضر توافق قطعی نیست.

او افزود: «ایران باید تصمیم بگیرد که آیا کماکان بر شروط غیربرجامی اصرار کند و یا می‌خواهد به یک توافق سریع برسد که از نظر ما منافع تمامی طرفین را تأمین خواهد کرد».

 

از طرف دیگر جوزف بورل در توییتی نوشت: هر چه بیشتر منتظر بمانیم مذاکرات برجام دشوارتر می‌شود. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توئیتی با اشاره به گفتگوی تلفنی خود با امیرعبداللهیان در مورد گام‌های بعدی مذاکرات احیای برجام نوشت، انتظار بیشتر باعث دشوارتر شدن رسیدن به نتیجه در مذاکرات می‌شود.

جوزپ بورل، در توئیتی بر لزوم ادامه مذاکرات احیای توافق اتمی (برجام) و به فرجام رسیدن هر چه سریع‌تر مذاکرات تأکید کرد.

او که عصر جمعه ۳۰اردیبهشت با حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه ایران تلفنی گفتگو کرده بود در روز شنبه با اشاره به این مکالمه در این توئیت نوشت: «هر چه بیشتر منتظر بمانیم، رسیدن به نتیجه در مذاکرات دشوارتر می‌شود».

او هم‌چنین نوشت که با امیر عبداللهیان در رابطه با "مسائل فوری دوجانبه و گام‌های بعدی برای ازسرگیری اجرای برجام" صحبت کرده است.

 

تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر روز ۳۰اردیبهشت در سفر به آلمان اظهار کرده که به حصول توافق میان ایران و آمریکا بر سر احیای برجام امیدوار است و حاضر است در این رابطه کمک کند.

وی در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در برلین گفت که برای یافتن یک راه‌حل در این رابطه آماده میانجی‌گری است.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز از ایران و طرف‌های مذاکرات برجام خواست که اجازه ندهند فرصت‌های موجود از دست برود.

 

امیرعلی ابوالفتح، کارشناس حکومتی سیاست خارجی گفته است:

انریکه مورا یا هر مقام خارجی دیگری که تلاش دارد گرهِ جاری در معادله اتمی ایران را باز کند، بایستی تمرکز اصلی خود را بر واشنگتن قرار دهد نه تهران. زیرا طرفِ تحریم کننده، ایالات متحده آمریکا است.

این‌که انریکه مورا اخیراً به تهران سفر کرده و جوزپ بورل مسئول هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابراز خوش‌بینی به ادامه روند مذاکرات کرده، به عقیده من چندان با واقعیت‌های جاری در چهارچوب معادله اتمی ایران نزدیک نیست.

فاصله میان دو طرف (ایران و آمریکا)، خیلی زیاد است و من بعید می‌دانم که انریکه مورا، بتواند اکنون کاری کند و یک تحول فوری و سریع را در روند مذاکرات رقم بزند. (فرارو ۳۱اردیبهشت)

 

مذاکرات احیای برجام از فروردین‌ماه سال۱۴۰۰ خورشیدی در وین آغاز و ۲۰اسفند متوقف شد. طی سه ماه گذشته مذاکرات برجام متوقف شده است و همین امر سرنوشت توافق هسته‌یی را مبهم‌تر از همیشه ساخته است.

مهم‌ترین موضوع مورد اختلاف میان رژیم آخوندی و آمریکا درخواست و پافشاری رژیم برای خارج کردن سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا است.

دیپلمات‌های غربی می‌گویند رژیم ایران اصرار دارد که سپاه پاسداران باید از لیست گروه‌های تروریستی آمریکا خارج شود.

 

سوال اصلی اینجاست آیا خامنه‌ای سازش می‌کند؟ 

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/0c749080-e8df-4695-8f1a-3b96cdfa2b6f"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات